Opleiding en examens TAK

De opleiding van kandidaat officials is een bevoegdheid van de Vlaamse Zwemfederatie.  Meer uitleg vind je op hun website in de rubriek Officials.  Lees ook de praktische richtlijnen met betrekking tot inschrijving en opleiding

Binnen de Provincie Vlaams-Brabant hebben we geprobeerd een eenvoudigere procedure te hanteren voor het afleggen van de praktijkstages en -examens:

Praktijkstages

 • Praktijkstages kunnen vrij afgelegd worden in Vlaanderen.  Het is wel aan te raden dat de sportsecretaris van de club waartoe de kandidaat official behoort, contact opneemt met de sportsecretaris van de club die een wedstrijd inricht. Op de meeste wedstrijden kan een stage gedaan worden; uitzondering staan vermeld op de kalender.
 • De kandidaat official meldt zich ongeveer een uur voor de aanvang van de wedstrijd aan het jurysecretariaat met zijn officialboekje.  De kamprechter geeft dan de nodige uitleg betreffende de stage.
 • De kandidaat official moet de nodige documenten op voorhand afdrukken.  Raadpleeg hiervoor de website van VZF, rubriek officials > zwemmen en masters > TAK > Leerstof en formulieren.

Praktijkexamens

 • Praktijkexamens kunnen enkel bij KP (of KF) kamprechters afgelegd worden.  De wedstrijd moet doorgaan in Vlaams-Brabant.  Een extra kamprechter opgeroepen die instaat voor de praktijkexamens moet voorzien zijn.  Hij/zij mag maximaal drie examens afnemen.  Raadpleeg de kalender: er staat vermeld of extra kamprechter(s) voorzien worden.  De vergoeding van deze extra KR's valt ten laste van VZF en niet van de inrichtende club.
 • De examenplanning wordt beheerd door Wim Stevens.  Hij zorgt ervoor dat de namen van de kandidaat officials in de web-kalender opgenomen worden.
 • Het is niet toegestaan beide examens tijdens eenzelfde week-end af te leggen.
 • De sportsecretaris van de club waartoe de kandidaat official behoort, stuurt een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vraagt of er op de gekozen wedstrijd een examen kan afgenomen worden door de opgegeven kandidaat.  De kandidaat TAK-er moet geslaagd zijn voor het theoretisch examen.  De naam van de kandidaat moet gekend zijn.  Na overleg met de examen-kamprechter volgt er een ja of nee antwoord.  Een nee antwoord kan het gevolg zijn van een te groot aantal kandidaten, een wedstrijd waarin onvoldoende stijlen worden gezwommen, ...  Zodra de kandidaat vermeld wordt in de kalender is de aanvraag aanvaard.
 • Na een positief antwoordt verwittigt de sportsecretaris van de club waartoe de kandidaat official behoort de sportsecretaris van de inrichtende club.  Deze laatste kan de namen van de kandidaten mee opnemen in Meet Manager.
 • De kandidaat official meldt zich een uur voor de aanvang van de wedstrijd aan het jurysecretariaat met zijn officialboekje.  Kandidaat officials die 45 minuten voor de start van de wedstrijd hun boekje niet afgegeven hebben worden als afwezig behandeld en dusdanig beboet (zie verder).
 • De kandidaat official moet de nodige documenten op voorhand afdrukken.  Raadpleeg hiervoor de website van VZF, rubriek officials > zwemmen en masters > TAK > Leerstof en formulieren.
 • Indien een kandidaat niet tijdig aanwezig is op de wedstrijd (ten laatste 45 minuten voor de start) zal zijn/haar club een boete van 50 € aangerekend worden door VZF.  De boete kan vermeden worden indien er een vervanger kandidaat official tijdig aanwezig is.

Tijdens de opleiding wordt geen syllabus uitgedeeld.  Alle documenten vind je terug op deze website in de rubriek Zwemmen > Handleidingen > Handleiding TAK.

Formulieren