Door de strenge corona maatregelen voelen meer en meer clubs zich genoodzaakt hun geplande wedstrijd te annuleren.  Dank zij de inspanningen van KAZS zijn we in de mogelijkheid een corona-proof alternatief aan de clubs aan te bieden.  We verwachten jullie eerste reacties voor 18 augustus 2020 (mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).  De video van de virtuele bespreking staat op ons YouTube kanaal.

Het heropstartplan van de zwemwedstrijden gepubliceerd door VZF legt een aantal strenge voorwaarden op.  In het oog springen bv.

 • afstandsregels moeten gerespecteerd worden
 • beperkt aantal zwemmers in het zwembad tijdens de opwarming
 • wedstrijd beperkt tot 3 uur
 • gescheiden wedstrijd voor 9-12 jarigen en de oudere zwemmers
 • extra vrijwilligers (corona verantwoordelijke)
 • extra kosten (gels, mondmaskers, ...)
 • minder inkomsten (geen cafetaria, publiek meestal niet toegelaten, geen programma's, ...)
 • aparte ruimte (sporthal) nodig voor de zwemmers die op dat ogenblik niet zwemmen

Weinig zwembaden kunnen hieraan voldoen.

Zwemclub KAZS (Aarschot) kan op regelmatige basis - we hopen op 2 keer per maand - een ganse zondag over het volledige zwembadcomplex, inclusief sporthal en vergaderzalen, beschikken.

De voorzitter van KAZS, Diederik Delen, heeft samen met het gemeentebestuur Aarschot een oplossing uitgewerkt waarvan de clubs gebruik kunnen maken.  
In grote lijnen komt het erop neer dat

 • het zwembad en sporthal regelmatig kunnen afgehuurd worden.  13 en 27 september 2020 en 11 november 2020 liggen reeds vast.  Waarschijnlijk ook 2 zondagen in oktober.
 • door het inzetten van electrische tijdopname, gebruik van walkie talkies, het zwemmen zonder publiek, ... het aantal contacten tussen personen beperkt wordt
 • de wedstrijd over een volle zondag te laten doorgaan.  9-12 jarigen in de voormiddag, de andere in de namiddag


Het is belangrijk dat de competitiezwemmers aan wedstrijden kunnen deelnemen.  Bieden we hen die mogelijkheid niet dan riskeren we hen te verliezen.

KAZS kan al deze wedstrijden onmogelijk zelf inrichten.  Als oplossing zien we een samenwerking tussen clubs.  Elke wedstrijd zou door KAZS en een club samen georganiseerd worden.  Het Provinciaal Bestuur zal in overleg met KAZS een programma opstellen dat ervoor zorgt dat de zwemmers over het seizoen een voldoend gevarieerd programma kunnen zwemmen.

Het Provinciaal Bestuur steunt dit initiatief ten volle.  We beseffen ook dat een corona-proof wedstrijd organiseren bijkomende kosten met zich meebrengt.  We beslisten daarom om deze wedstrijden in Aarschot te steunen met een bijdrage van 1 000 € gefinancierd door onze reserves (details en voorwaarden moeten nog vastgelegd worden).

Diederik heeft zijn plan voorgesteld aan alle clubs van onze provincie in een Teams meeting.  De vergadering werd integraal opgenomen en is beschikbaar op ons YouTube kanaal.

Een belangrijk aandachtspunt is de aanwezigheid van een voldoend aantal officials, vooral tijdens de voormiddag (9-12 jarigen).  Het aantal zwemmers zal beperkt worden door de capacititeit van de sporthal.  Er wordt hierover nog met het gemeentebestuur gepraat.  Elke club komt wordt als een sportbubbel beschouwd.  Deze mag niet groter zijn da 50 personen (47 zwemmers, trainer, afgevaardigde en covid persoon).  Voor elke wedstrijd moeten er minimaal 14 - 16 TAK-ers aanwezig zijn (4 keerpunt rechters, 8 tijdopnemers, 2 aankomstrechters, bij voorkeur 1 of 2 reserve tijdopnemers).

We verwachten input van de clubs

De wedstrijd van 13 september gaat door (samenwerking KAZS en ZCT).  Voor de wedstrijd van 27 september zijn we dringend op zoek naar een club die samen met KAZS de wedstrijd wil organiseren.

We mogen ervan uitgaan dat de meeste geplande wedstrijden zullen geannuleerd worden (uitzondering deze in de grote zwemcomplexen).

Tegen 18 augustus kregen we graag antwoorden op volgende vragen

 • is je club geïnteresseerd om samen met KAZS een wedstrijd in het bad van Aarschot te organiseren in 2020 ?
 • beschikt je club over faciliteiten om het initiatief van KAZS aan te bieden ?
 • vind je club het rechtvaardig dat het startgeld zou verhoogd worden met een corona-toeslag (bv 1 €) om de verhoogde kosten en gedaalde inkomsten te compenseren voor de inrichtende club ?
 • ga je als deelnemende club voldoende officials kunnen optrommelen ? 

Bekijk de vergadering op ons YouTube kanaal