FINA publiceerde nieuwe reglementen. Vanaf 1 januari 2010 worden ze ook door de VZF toegepast.
We geven hieronder de voornaamste wijzigingen. Raadpleeg steeds de web site van VZF voor de juiste informatie.
- Het start- en keerpunt bij schoolslag werden aangepast: de optionele dolfijnslag benen moet nu gegeven worden tijdens de eerste armtrekbeweging. (Vroeger was het vanaf de eerste armtrekbeweging). Deze dolfijnslag hoeft echter niet langer onder water uitgevoerd te worden. De voeten mogen dus het water doorbreken.
- De zwemmer moet steeds in zijn baan blijven. (Vroeger volstond het te eindigen in de baan waarin men gestart was)
- Geen enkele tape op het lichaam is toegelaten behalve degene die zijn goedgekeurd door de Medische Commissie van de Fina.
- In tegenstelling tot een vorig bericht is het nog steeds niet toegelaten om twee badpakken te dragen: in zwemcompetities mag elke deelnemer slechts 1 zwempak dragen (in 1 of 2 delen). Andere voorwerpen die het lichaam bedekken en geen onderdeel zijn van het zwempak zijn verboden (het is dus verboden een armband of uurwerk te dragen)
- FINA bevestigde ons per e-mail dat er geen beperkingen zijn op het aantal badmutsen. Men mag dus met 0, 1 of 2 badmutsen zwemmen. Hou er rekening mee dat in sommige zwembaden de badmuts verplicht is.
- Een zwempak voor mannen mag niet boven de navel en niet onder de knie uitkomen. Bij dames mag de hals niet bedekt zijn, mag het niet verder dan de schouders reiken en mag het niet tot onder de knie reiken. Alle zwempakken moeten gefabriceerd zijn uit textiel materiaal. Ritsen zijn verboden.
- Fina publiceert de lijst met toegestane badpakken.
Ter verduidelijking een voorbeeld van een toegelaten badpak (model heren en dames)
Het volledig reglement kan men raadplegen op de Fina website. In Vlaanderen wordt het toegepast vanaf 1 januari 2010. We verwijzen eveneens naar de web site van de VZF voor alle relevante informatie (uitsluitingscodes, handleiding officials, toegelaten badpakken, enz.)